Cegléd Kossuth és a dob városa

Cegléd Kossuth és a dob városa

Autóbuszos kiránduláson voltunk 2017. december 5-én Cegléden.

A város Fő terén az idegenvezető fogadott minket. Két csoport alakult, az egyik a Dob Múzeumban kezdett, míg a másik csoport a város látnivalóival ismerkedett. Azután cseréltünk.

Cegléd régen és ma is út menti városként volt ismert, tulajdonképpen az "Alföld kapuja". A város több mint 650 éves. Jó fekvésének köszönhetően az ősidők óta folyamatosan lakott területnek számít. A város a Duna-Tisza közi síkvidéken, két természeti táj: a Gerje - Perje-sík és a Pilis - Alpári-homokhát találkozásánál fekszik. Területére jellemzőek voltak a mocsaras, vizenyős, belvizes részek, valamint a Gerje-patak az ártereivel. A város neve egyes források szerint a török eredetű "cegle", "cigle" szóból származik, melynek jelentése: fűzfa.

Cegléd város főterén– a Szabadság téren - található a világon is egyedülálló magángyűjtemény, a Dob Múzeum, ami 2000. november 27-én nyitotta meg kapuit. A kiállítás Kármán Sándor ceglédi zenész, hangszertervező és –gyűjtő több évtizedes munkájának eredményeként jött létre. Ugyanebben az évben jött létre a Magyar Ütőhangszeres Kultúráért Alapítvány, melynek egyik célja a múzeum fenntartása, gyűjteményének karbantartása és folyamatos gyarapítása.

Sternberg Ármin budapesti híres hangszerüzletének élethű mását építették meg.A kirakatban a húszas-harmincas évek magyar hangszergyártói által készített Mogyorossy, Reményi és Stowasser dobfelszerelések valamint több hazai és külföldi dobos hangszere is megtekinthető, és ez a gyűjteménynek csak egy része.  

A gyűjtemény egyik legnagyobb különlegessége a Peter Erskine amerikai jazzdobos, tanár, zeneszerző pályafutását bemutató állandó kiállítás. A tárlatvezetés végén legnagyobb meglepetésünkre a rögtönzött dob bemutató is volt.

A város adventi hangulatba öltözött. Elég hűvös volt, de azért megnéztük a Kossuth beszéd helyszínét és a katolikus templomot. Utána buszra szálltunk és ebédelni mentünk. Házias húslevessel és göngyölt csirkemellel vártak.

       

Délután a csoport egyik része a Kossuth Múzeumot látogatta meg, a másik fele a fürdőt. A termálvíz összetétele miatt kiválóan alkalmas: mozgásszervi, reumatikus, emésztőszervi, bőrgyógyászati betegségek és az idegpályák rehabilitációs kezelésére. Ezen túlmenően ivókúraként is javallott. A nap végére így nem csoda, hogy elfáradtunk. Kellemes nap volt. 

Csiki Rozália

nappali ellátásért  felelős

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Betűméret: A A A
Állásajánlatok
Feltöltve: 2018-10-16 09:33:20
Feltöltve: 2018-10-16 09:32:25
Feltöltve: 2018-10-16 09:31:48
Belépés

Elfelejtett jelszó