Bernecebarátiban megjön az alkotókedv

Bernecebarátiban megjön az alkotókedv

A jobb agyféltekés rajz- és festőtanfolyamok után, már megbizonyosodtunk arról - amit a tanfolyam elején nehezen hittünk el -, hogy mindnyájan képesek vagyunk rajzolni, sőt festeni is! Az iskolai rossz beidegződések miatti kishitűségünkön hamar felülkerekedtünk, amikor elkezdtük a munkát Gombás Mónikával. Hamar elröpült az idő és a két nap végén büszkén mutattuk fel rajzainkat és virágfestményeinket.

Izgalmas kaland volt a technikák elsajátítása először csak a ceruzával ismerkedtünk, majd a festőtanfolyamon tanultunk a színekről, amit a gyakorlatban is kipróbáltunk. Hogyan lehet ugyanazt a színt világosítani, sötétíteni, a különböző árnyalatokat kikeverni. Először temperával, majd olajfestékkel igazi vászonra festettük életünk első alkotását. Az eredmény önmagáért beszél.

Hamar elröpült az idő festés közben

Csodás virágainkkal a nap végén

Mindezek után izgalommal vártuk az Alkotó Napot Bernecebarátiban 2017. október 28-án. Tavasszal már megcsodáltuk a gyönyörű helyszínt, így ismerősként érkeztünk. Szép volt az őszi táj, bár kicsit hűvös volt az idő. De jól esett a buszban ülés után kicsit sétálni.

A témánk a gyógyító mandalafestés és az agyagozás volt. Többféle mandalából választottunk, amit mindnyájan más technikával szineztünk ki. Így a végén láthattuk, hogy bár ugyanazt csináltuk, az eredmény mégis mennyire különböző lett, akár a  személyiségünk.

Két foglalkozásvezetőnk Király Nagy Éva és Gombás Mónika nagy türelemmel és szakértelemmel irányította munkánkat. Érdekes volt az előadás a mandalákról, a színezés technikájáról, és az agyag természetéről, amit szintén ki is próbáltunk.

A mandala szanszkrit eredetű szó, jelentése kör. A mandalákat évezredek óta meditációs segédeszközként is használják; a figyelem fókuszálására, a végtelennel való kapcsolatunk emlékeztetőjeként is alkalmaznak. Carl Gustav Jung szerint a mandala segít kiegyensúlyozni a psziché rendellenességeit azáltal, hogy az egyszerű és szabályos minták a mandala központjához vezetnek, amihez minden kapcsolódik. Szerinte ez a természet öngyógyító erejének megnyilvánulása, ami nem a tudatos tartományból, hanem az intuícióból, belső impulzusokból ered. A mandalák érdekessége, hogy formáik és színeik a természetben és építményeinken is felfedezhetők:

 

 

Gyógyító hatásuk a készítés folyamatában, a  színek és a forma pszichénkre gyakorolt hatásában rejlik, melyet mi is megtapasztaltunk.

A finom ebéd után agyagból virágokat készítettünk. A rózsaszirmok megformálása gyorsaságot igényelt, mert az agyag nagyon hamar átmelegszik a kéz melegétől. A műveinket kis dobozokba csomagoltuk, amit majd legalább két hét szárítás után lehet csak kiégetni.

Sikerélménnyel és mesterműveinkkel jó hangulatban értünk haza. A buszon még énekeltünk is….folytatjuk!  Az Alkotó Napról több fotó is készült, melyek itt megtekinthetők: https://photos.app.goo.gl/VgEPXJUk1Pfb7fCc2  Köszönjük Czeglédi Ildikónak!

a bernecebaráti alkotó csapat

 

 

 

 

 

Betűméret: A A A
Állásajánlatok
Feltöltve: 2018-10-16 09:33:20
Feltöltve: 2018-10-16 09:32:25
Feltöltve: 2018-10-16 09:31:48
Belépés

Elfelejtett jelszó