Az Utcai Gondozó Szolgálat szolgáltatásai a téli krízis időszakban

Az ESZI Család- és Gyermekjóléti Központ keretein belül működő Utcai Gondozó Szolgálat a Twist Olivér Alapítvánnyal együttműködve segíti a XV. kerületben élő hajléktalan személyeket. Ellátási területük Budapest XV. kerületének az M3-as autópálya bevezető szakaszától délre az M3-as autópálya bevezető szakasza - Szentmihályi út – Rákospalotai határút – Rákospalotai körvasút sor által határolt terület, valamint a Szentmihályi út mentén található Páskom liget, azaz a kiserdő. Az ellátási terület fontos része Újpalota. Az Utcai Gondozó Szolgálat szolgáltatásait azok a XV. kerületi, közterületen élő személyek vehetik igénybe, akik együttműködnek a szociális munkásokkal. Az Utcai Gondozó Szolgálat háttérintézményeként működő Nappali Melegedő igénybevételének feltétele szintén a szociális munkásokkal való együttműködés, a házirend betartása, valamint a félévnél nem régebbi negatív tüdőszűrési lelet bemutatása. A Nappali Melegedő 50 férőhellyel rendelkezik. A melegedőben tisztálkodásra, ételmelegítésre, szociális ügyintézésre van lehetőség, a szociális munkások segítségével.

 

 

Az ellátási területen élő hajléktalan személyeket egyrészt az ellátási terület bejárása során érik el, másrészt a Nappali Melegedőbe először betérő, ellátási területükön, közterületen élő hajléktalanok válnak ügyfeleikké. Minden újonnan betérő ügyfélnek felajánlják az elhelyezés lehetőségét, és amennyiben igényli, azonnal intézkednek az elhelyezése érdekében. 2017. november 1. és 2018. március 31. között a Nappal Melegedő hétvégén és a munkaszüneti napokon is nyitva tart.

 

 

Az utcai szociális munkások heti útvonalterv helyszíneit a szolgálati autóval közelítik meg, illetve a Menhely Alapítvány által működtetett Diszpécserszolgálat hívásaikor is az autó segíti a gyors helyszínre érkezést, és amennyiben szükséges, a szállítást. Az utcán élő ügyfeleiket hetente látogatják, és meleg takarót, hálózsákot, ruhaneműt, gyertyát, konzervet, szendvicset, vitamint biztosítanak részükre. Krízishelyzetben gondoskodnak a megfelelő ellátáshoz (mentők értesítése, saját gépjárművel való szállítás) való hozzájutásról. Budapest Főváros XV. kerületi Polgármesteri Hivatal Hatósági Főosztály Rendészeti Osztályának munkatársaival rendszeresen szerveznek közös bejárást a hajléktalanok által látogatott területeken.

 

fotó: Vargosz, XV Média

 

fotó: Vargosz, XV Média

 

A téli krízisidőszak során, 2017. november 1. és 2018. április 30. közötti időszakban az utcai szociális munkások hétfőtől péntekig, délután 14 órától este 22 óráig látogatják a fedél nélkül élőket, takarót, élelmiszert, közvetlen végtagfagyást megakadályozó meleg alsóneműt, kesztyűt, téli cipőt, hálózsákot, valamint gyógyszert, kötszert, izolációs fóliát, hetente kétszer meleg teát osztanak a rászoruló ügyfeleknek.

 

fotó: Vargosz, XV Média

 

Elérhetőség:

1156 Budapest, Kontyfa u. 3.

Tel.: 416-0733; 418-3315

e-mail: melegedo@eszixv.hu

Betűméret: A A A
Állásajánlatok
Feltöltve: 2018-10-16 09:33:20
Feltöltve: 2018-10-16 09:32:25
Feltöltve: 2018-10-16 09:31:48
Belépés

Elfelejtett jelszó