Életünk értelme

A Gondoskodás Gyermekeinkért Közhasznú Alapítvány 2017. március 22.-én konferenciát szervezett „Életünk értelme”, Súlyosan és halmozottan fogyatékos személyek helyzete ma Magyarországon címmel.

A konferencia célja volt felhívni a szakemberek figyelmét a problémákra a súlyosan, halmozottan fogyatékosok egészségügyi és szociális ellátásával kapcsolatban.

A szervező – Gondoskodás Gyermekeinkért Alapítvány – civil szervezet, amely olyan tagokból áll, akik családban nevelik súlyosan és halmozottan sérült gyermeküket. Gyermekeik a Bp. XV. Önk. ESZI Fejlesztő Gondozó Központjának fogyatékosok nappali ellátását veszik igénybe. Az őket érintő nehézségekről, azok megoldási javaslatairól/alternatíváiról folytattak párbeszédet a konferencia során, több – szakpolitikai, egészségügyi, szociális ellátórendszeri – taggal. A konferencia hiánypótló rendezvény, mivel a fogyatékos társadalomnak kis szegmense a súlyosan és halmozottak fogyatékosok, de annál nagyobb terhet ró az érintett családokra, hozzátartozókra. 

A 140 fős részvételi létszám is erről tanúskodott. A szülők és a FENO dolgozói sokat készültek a konferenciára. Figyelem felhívó plakátokat készítettek, köveket festettek az alapítvány logójával. A lépcsőkre olyan szavakat helyeztek el, amelyek az elfogadást, a másságot, és érzéseiket fejezték ki.

A rendezvényt a XV. kerület Polgármesteri Hivatal dísztermében került megrendezésre, a fővédnökséget Hajdu László polgármester úr vállalta, ő köszöntötte az összegyűlteket.

A meghívott előadók,f elkészült előadásaikban  olyan kritikus témákat is érintettek, amelyek a súlyosan, halmozottan sérült személyek napi ellátásában a leginkább problematikusak.

 Nyitrai Imre helyettes államtitkár úr főként a támogatott lakhatásról, az ezzel összefüggésben lévő pályázatokról, illetve a súlyosan, halmozottan sérültek kiváltását célzó modell programokról beszélt.

A Reménysugár Habilitációs Intézet ápolási igazgatója, Barabás Jánosné az intézet működését mutatta be, beszélt a szakember hiányról, illetve azokról a nehézségekről, amelyek a gondozott kórházi ellátása során merülnek fel.

Veres Erzsébet, kórházi szociális munkás az előadásában-amely nagyon emberi volt- bemutatta a munkájukat, hogy milyen segítséget tudnak nyújtani a betegeknek és hozzátartozóinak a mindennapokban.

Dr. Szmirnova Ilona előadásban a SOTE Arc- Állcsont- Szájsebészeti és Fogászati Klinikáján, a fogyatékosok részére kialakított centrum működéséről hallhattunk előadást, mint jó gyakorlatot. A konferencián résztvevők egyhangúan elismerték a centrum emberi hozzáállását a fogyatékosokhoz, és kifejezték, jó lenne, ha más egészségügyi intézetben is így működne az ellátás.

Csató Judit, mint két fogyatékos gyermek édesanyja, szívhez szóló előadásában rávilágított arra, hogy a fogyatékos személyt nevelő szülőknek is jár a „normális” élet.

Dr. Márkus Eszter előadásában az elengedés fontosságára hívta fel a figyelmet. Rávilágított arra is, hogy milyen nagy a szakemberhiány, főleg a nagy intézetekben, így a szakemberek hosszú éveken át nagy küzdelemben végzett munkája rövid idő alatt a szintfenntartás hiánya miatt leépüléshez vezet.

Némethné Varga Viktória, a FENO egységvezetőjének előadásában a nappali ellátásról, a fejlesztő eszközökről, a lehetséges jövőről, a család szerepéről hallhattunk, szintén kitérve az állandó szakemberhiányra.

Kovács Melinda, az ÉFOÉSZ igazgatója az érdekvédelemmel, érdekérvényesítéssel foglalkozott, mely napjainkban elnyomás alá került.

A kiállítók gyógyászati segédeszközöket hoztak bemutatni, és felkészültek voltak a felírhatóságot illetően.

Szerencsésnek tartjuk magunkat, hogy ilyen kollegiális és hatékony partnerei lehettünk a konferencia szervezésének. A konferencia pozitív visszajelzéseire reagálva – hallatni fogjuk hangunkat a súlyosan, halmozottan sérültek érdekében.

 

Némethné Varga Viktória

egységvezető

 

Betűméret: A A A
Állásajánlatok
Feltöltve: 2018-10-16 09:33:20
Feltöltve: 2018-10-16 09:32:25
Feltöltve: 2018-10-16 09:31:48
Belépés

Elfelejtett jelszó