Szülősegítő foglalkozások a FENO-ban

A szülősegítő foglalkozásokat, 2014-ben kezdtük el szervezni a Fejlesztő Gondozó Központban, azon szülők részére, akiknek gyermeke az intézményben részesül gondozásban, illetve tagjai a Gondoskodás Gyermekeinkért Közhasznú Alapítványnak (Alapítvány). Az igény, az intézménylátogatások, szülői klubok folytatásaként jelentkezett, az intézményvezető és a szülők részéről. A megvalósításhoz, a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft. által kiírt, majd sikeresen elnyert pályázatok adtak lehetőséget az Alapítvány számára. Az elmúlt két év során, az ősztől tavaszig terjedő időszakban, kéthetente szerdánként, találkoztak a szülők a foglalkozásokon, a FENO-ban.

 

Az első időszakban fontos cél volt, hogy sikerüljön kialakítani azt a szülői közösséget, akik rendszeresen és elkötelezetten járnak a foglalkozásokra. Sokat beszélgettünk a közös nehézségekről, kérdésekről, célokról. Fontos volt létrehozni azt a környezetet és légkört, amely lehetőséget adott arra, hogy a középpontba fokozatosan a szülők önmaguk kerüljenek. Az közös figyelem kialakítása, az egymás felé megjelenő támasznyújtás, a saját idő hangsúlyozása, pozitív élmények megélése történt meg a kezdeti alkalmakon. Emellett az együttműködésére alapozva, nyílt napok, programok szervezésével sikerült lehetőséget teremteni a többi szülő bevonására.

A második pályázatunk során már kialakult az a szülői közösség, akik szívesen jöttek és töltötték el a szerda délutánokat együtt, aktívan részt vettek rendezvények megtervezésében, lebonyolításában. Továbbra is fontos célunk volt, hogy mozgósítsuk a többi szülőt, emiatt a csoport tagjai sikeres Karácsonyi Családi Napot és Vásárt rendeztek. A „Gyermekeink Jövője” Nyílt Nap és az Egészségügyi Nap megszervezésére is a pályázat adott lehetőséget, melyekbe a FENO szülői közösségének nagy részét sikerült bevonni.

 

A 2015/16-os időszakban sokat beszélgettünk a gyermekek jövőjéről, az ezzel kapcsolatos problémákról, a kezdeményezések megvalósításának lehetőségeiről. A foglalkozásokon a szülők között meglévő bizalmi kapcsolat és a csoport segítő közege, már önállóan is jól működött az új tagok és egymás támogatása során. A szülők képesek voltak sokkal nyíltabban és célzottabban megfogalmazni érzéseiket, kéréseiket. Mindig arra törekedtünk, hogy a komoly témákat játékos, érdekes, kreatív feladatokkal dolgozzuk fel és a szülők egymás számára is tudjanak pozitív megerősítéseket, „lelki ajándékokat” adni. Az utolsó alkalommal ismét megfogalmazódott a szülőkben a folytatás igénye és nagy örömünkre új tagok is jöttek, akik jelezték, hogy csatlakoznának a jövőben a foglalkozásokhoz. Az őszi induláshoz most készül a pályázat, ami ismét beadásra kerül. Sikeres elbírálása esetén, 2016/17-ben ismét lehetőség lesz a közös találkozások, beszélgetések, programok megvalósítására.

 

Várjuk szeretettel, a szülői közösség többi tagját is a foglalkozásokra, hiszen a legfontosabb cél, hogy ezek az összejövetelek egymás segítését, a közös célok megvalósítását segítsék elő!

A fontos témákról való beszélgetések mellett, az elfogadó légkör és a jó hangulat is nagy támaszt tud nyújtani Önöknek a mindennapokban!

 

 

Csörögi Tímea

a szülősegítő foglalkozások

egyik vezetője

 

Betűméret: A A A
Állásajánlatok
Feltöltve: 2018-10-16 09:33:20
Feltöltve: 2018-10-16 09:32:25
Feltöltve: 2018-10-16 09:31:48
Belépés

Elfelejtett jelszó