Fióka éves tanácskozás – 2016.

2016. február 23-án rendeztük a Fióka 19. éves gyermekvédelmi konferenciáját.

A tanácskozás célja, hogy áttekinthessük az elmúlt év gyermekvédelmi tevékenységét. A jelzőrendszer tagjai összefoglaló beszámolót tartanak az elmúlt év tapasztalatairól, a gyermekek helyzetéről, az elért sikerekről és a felmerülő nehézségekről. Mindazok a gyerekekkel foglalkozó intézmények és szakemberek megszólalnak ilyenkor, akiknek feladatuk van abban, hogy a gyerekek helyzete jobb legyen.

Hajdu László Polgármester nyitotta meg a tanácskozást és köszöntötte a résztvevőket. Beszédében kihangsúlyozta, hogy a XV. kerületi Önkormányzat mindig is kiemelt feladatának tartotta a gyermekek állapotának, körülményeinek figyelemmel követését, és helyzetük javítását.

Az idei konferencián Tóth Beáta iskolai védőnő, Kardos Robertina területi védőnő, Bódis Tiborné bölcsődevezető-helyettes, Nedoba Katalin óvodavezető, Dr. Király Balázs házi gyermekorvos, Urbinné Keszthelyi Éva iskola gyermekvédelmi koordinátor, Bősze Valéria az Aranyhíd Gyermekek Átmeneti Otthonának vezetője, Kelemen Gábor a SZÉRA Családok Átmeneti Otthonának vezetője, Kiss Ilona az Újpalotai Családsegítő Szolgálat vezetőhelyettese, Léránt Ildikó a Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat XV. ker. tagintézményének vezetője és Medveczky Rita az Igazságügyi Szolgálat Fiatalkorú Bűnelkövetők Pártfogó Felügyeleti Osztályának pártfogó felügyelője számolt be a 2015-ben végzett munkájáról, valamint a szakterületén tevékenykedő munkatársainak tapasztalatairól.

Megállapítható, hogy a XV. kerület nagy hangsúlyt fektet a gyermekek védelmére, és a kisebb zökkenők ellenére hatékony együttműködés valósul meg az érintett szakemberek közreműködésével. A gondok elsősorban a kommunikáció terén fordulnak elő. A munkatársak elfoglaltak, sokszor túlterheltek, a küldött levelek sokszor elvesznek az intézményeken belül. Felmerült az igény olyan munkacsoportok létrehozására, ahol a különböző területeken tevékenykedő szakemberek tudnak egymásnak segíteni. Az együttműködés elengedhetetlen, hiszen egyedül senki nem tud igazán hatékony lenni és tartós eredményeket elérni. A társintézmények – a jelzőrendszer tagjai – egymás segítségére szorulnak. A gondok pedig szaporodnak, a családok sokszor megoldhatatlan nehézségekkel küzdenek, és a segítő szakemberek komoly érzelmi megterhelés alatt dolgoznak.

A délelőtt második felében az újonnan létrejött Család- és Gyermekjóléti Központ mutatkozott be.

Szünet után Dr. Szondy Máté klinikai szakpszichológus előadása következett, aki a „Hiedelmek és tények a boldogságról” címmel tartott igazán szórakoztató és tanulságos előadást.

A konferencia befejezéseképpen Gráczer Irma, az Egyesített Szociális Intézmény igazgatója szólt néhány szót, majd Németh Angéla alpolgármester összefoglalta a hallottakat és megköszönve a résztvevők munkáját, zárta a tanácskozást.

Betűméret: A A A
Állásajánlatok
Feltöltve: 2018-10-16 09:33:20
Feltöltve: 2018-10-16 09:32:25
Feltöltve: 2018-10-16 09:31:48
Belépés

Elfelejtett jelszó