Hogyan nézhetünk rá kreatívan betegségeinkre?

 

 

 

 

 

 

 

 

A Levendula Napon az érdeklődők megismerkedhetnek a Szomatodráma  módszerével, ahol a fókuszban testünk-lelkünk öngyógyító erőinek előhívása áll, egy támogató érzelmi légkörben. Kötöttségek nélkül, játékosan.

A Szomatodráma módszere  egy kreatív önismereti eszköz, amelyben testünk élményei, történései kerülnek a középpontba.  Kidolgozója Dr. Buda László pszichiáter, pszichoterapeuta, aki honlapján - www.szomatodrama.hu – így ír erről:

„A módszer azon az elven alapul, hogy a saját testünkről alkotott elképzeléseink térbeli kivetítése, mélyebb megismerése és kreatív átalakítása gyógyító folyamatokat indíthat szervezetünkben. Mindez a személyes kapcsolatfelvétel, a testüzenetek szeretetteli elfogadása, az érzelmi elakadások feloldása, a játékban feltáruló helyzet átrendeződése révén valósulhat meg.

A "szomato" szó arra utal, hogy a gyógyító játékok során a testi tapasztalatainkra, tüneteinkre, betegségeinkre fokozott figyelmet fordítunk, és engedjük, hogy a test bölcsessége irányítsa tudatosságunk ébredését. A "dráma" pedig itt annyit jelent, hogy élőben, "élesben", konkrét találkozások, konfliktusok, érzelmek átélésével és a szükséges lépések azonnali megcselekvésével hárítjuk el a gyógyulás belső akadályait és jutunk közelebb a vágyott testi-lelki harmóniához.”

A Levendula Napon, a Szomatodráma műhelyen résztvevő személyeket egy közös játékra, kísérletezésre hívom, ahol testi állapotaikra egy újszerű módon tekinthetnek rá, a csoport hozzájárulásában. Ennek során a csoport  megjelenítő, dramatikus erejét használjuk majd arra, hogy belehelyezkedve, beleérezve a problémás szervek, testrészek kivetüljenek mint egy kép a vetítővászonra.

A játék menete:

A “Főszereplő” testi történéseit megjelenítő szereplőket hív meg a csoport tagjai közül. Őket “megformázva”, vagy spontán megnyilvánulásra bátorítva végsősoron a kialakuló “mi-tér” intelligenciájára bízza, hogy kapcsolatba lépjenek, kommunikálni kezdjenek, ill. érzéseik, viszonyulásaik szabadon kifejeződhessenek. A “Főszereplőnek” lehetősége nyílik arra, hogy ilyen módon rátekintsen szervei, testrészei alkotta képre, vagy akár kapcsolatba léphessen velük, üzeneteiket meghallgassa, fájdalmaikat, konfliktusaikat feloldja. A játék kísérője biztosítja, hogy az elfogadó és szeretteljes közegben ez az átalakulási folyamat biztonságban végbemehessen.

A kinti történés és belül megélt élmény hasonlósának megsejtése egy szavakon túli mély megértést és felszabadító érzéseket hozhat. Ebben a folyamatban minden résztvevő együtt gyógyul.

Csoportvezető:

Makrai Krisztina,

integrál szemléletű pszichológus, test-orientált terapeuta

Tel.: 06 30 87-88-677

E-mail: makraikriszta@gmail.com

A módszer kipróbálható a Levendula Napon 2015. november 27-én 9-13 óráig a Csokonai Kulturális és Sportközpontban.

 

 

Betűméret: A A A
Állásajánlatok
Feltöltve: 2018-10-16 09:33:20
Feltöltve: 2018-10-16 09:32:25
Feltöltve: 2018-10-16 09:31:48
Belépés

Elfelejtett jelszó