Élménybeszámoló eszköznap

„Az életvitelt segítő eszközök elméleti és gyakorlati ismereteinek jelentősége az egészségügyi szakdolgozók munkájában” című továbbképzés tapasztalatai

 

A FENO négy dolgozójának lehetősége volt június hónapban egy rendkívül érdekes, munkánkban nap mint nap tapasztalható témáról szóló továbbképzésen részt venni. A tanfolyamot a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal szervezte.

 

A képzés célja a fogyatékkal élők életvitelét segítő eszközök megismertetése, bemutatása volt,továbbá hogy a résztvevők az eszközök gyakorlati kipróbálása során, saját személyes élményt szerezzenek.

A berendezett mintalakás, az akadálypálya és a támogató technológiák széles köre a bemutatás mellett-személyes kipróbálás után-lehetőséget biztosított arra, hogy személyes tapasztalatokat szerezzünk.

 

Számunkra elsősorban szemléletformáló hatású volt, a Gyöngyös mellett, Atkáron lévő Rehabilitációs Központban tett látogatásunk.

Bármelyik ember valóban az egyik pillanatról a másikra speciális élethelyzetbe kerülhet rövidebb - tartósabb ideig, vagy akár véglegesen is.

A szituációs gyakorlatok során, a saját bőrünkön tapasztalva győződhettünk meg a speciáliseszközök nélkülözhetetlenségéről.

A helyváltoztatás, a napi tevékenységek elvégzéséhez szükséges eszközök széles tárházával találkoztunk,

amelyek közül az egyik kedvencünk például az állító funkcióval is rendelkező kerekesszék volt, melynek segítségével ülő helyzetből álló helyzetbe tudtunk kerülni, s így gond nélkül le lehetett venni bármit egy magas polcról.

 

Továbbá ott volt még a zokni felhúzó bot, és a gomboló pálca is, melyek egyszerű mivoltukban is igen nagy segítséget nyújtottak az öltözködésben.

A lépcsőző gépek pedig szó szerint lenyűgöztek.

Azok nélkül nem tudtak volna minket kimenekíteni az” Ég az épület” szituációs gyakorlat során.

 

Nagyon tetszettek  a speciálisan,speciális eszközökkel felszeret terek is, mint például a konyha,

a háló, a fürdőszoba…

Mindezeket kipróbálni és átélni kell, mert elmondani nem lehet.

 

Javasoljuk, hogy aki csak teheti,látogasson el erre a helyre,  más emberként fog távozni, mint ahogyan odaérkezett.

 

Hégely Lajos

 

 

Betűméret: A A A
Állásajánlatok
Feltöltve: 2018-09-17 08:20:16
Feltöltve: 2018-09-03 08:34:56
Feltöltve: 2018-09-03 08:34:00
Belépés

Elfelejtett jelszó