Szeretünk Kassa
Területi gondozás
Szeretünk Kassa
2018. október 9-10-én két csodálatos napot töltöttünk Kassán (Košice) a XV. kerületi Önkormányzat egyik testvérvárosában.

Feltöltve: fél éve

 

Szeretünk Kassa

2018. október 9-10-én két csodálatos napot töltöttünk Kassán (Košice) a XV. kerületi Önkormányzat egyik testvérvárosában. Találkozónk célja a 60+ korosztály számára nyújtott programok bemutatása és megismerése volt a Košice – Nad jazerom Idősek klubja és a XV. kerületből érkező idősek között. 

Megérkezésünkkor a polgármester asszony Lenka Kovačevičova saját irodájában köszöntött minket, ahol bemutatta a városrészt és méltatta az idős közösségek munkáját. Kiderült, hogy nemcsak rendszeresen látogatja a programokat, hanem részt is vesz a sportversenyeken, és szinte valamennyi programon. Erről a két nap során meg is győződtünk.

 

    

A Polgármesteri Hivatal előtt készült egy közös fotó is a csoportról még a finom ebéd előtt. A vendéglátók figyelmessége kiterjedt arra is, hogy olyan ételek válasszanak, melyek megfelelnek a magyar ízlésnek.

A délutáni programon a művelődési házban kicsit részletesebben megismerkedtünk az idősek mindennapjaival, a klubélettel Ivan Hudec élvezetes előadásában, majd bemutatkozott a XV. kerületi Levendula 60+ program is.

Az előadások után a fellépés a majorett csoport bemutatójával kezdődött, akik fergeteges műsorukkal, elegáns ruhájukkal hatalmas sikert arattak. Hihetetlen volt, hogy az átlag életkoruk 70 év, és a legidősebb tagja a csoportnak 86 éves, aki két éve még táncolt velük. Ő készítette a szív alakú tortát a csoportunknak ajándékba. 

A JAZERČAN kórus fellépésével folytatódott a műsor, akik a szlovák mellett magyar dalokkal is kedveskedtek nekünk. Csodás hangú énekeseket hallottunk, és bár a férfiak itt is kevesebben voltak, de többen, mint általában nálunk megszokott. A kórus fellépése a nézőkkel közös énekléssel és vastapssal zárult.

Nagy várakozás kísérte az Aranytopán tánccsoport fellépését, akik Várszegi Béla és Kató Zsuzsa vezetésével és betanításuknak köszönhetően remek produkcióval készültek. Több táncot is bemutattak: rumbát, keringőt és beatrumbát.

A Csokonai Művelődési Házban működő szenior örömtánc csoport 17 tagja Szikra Judit oktató vezetésével közös bemutatót tartott az Aranytopán táncosaival, majd a csatlakozó önkéntesekkel meg is tanították ezeket a táncokat. Már rutinosnak számítottak, hiszen Újpalotán, a Fő téren egy flashmob alkalmával - 2018. szeptember 21-én az Alzheimer Világnap alkalmából - már sikerrel szerpeltek.

Ezután közös vacsorával, harmonika szóval vártak minket vendéglátóink a művelődési házban. Vidám volt a hangulat, jókat beszélgettünk, melyet nyelvi korlátok sem akadályoztak. Egyik tolmácsunk és fáradhatatlan tangóharmonikásunk, énekesünk, mókamesterünk  Zigmund Feke, Zsiga volt, aki „mindössze” 62 dallal készült, melynek szövegét gyönyörű kézírással egy füzetben meg is örökítette.

A szálláshelyünkre, a Hostel Barnoba,  kicsit fáradtan, de sok élménnyel gazdagodva érkeztünk. Voltak, akik még besétáltak a Belvárosba is egy esti sörözésre.

Másnap, 2018. október 10-én városnézéssel indult a program, amit idegenvezetőnk szakszerű vezetésével tettünk meg.  Kassa belvárosának impozáns a Fő tere, közepén a gótikus Szent Erzsébet székesegyház, ahová meglepetés vendégeket hozott magával az aznap reggel érkező Hajdu László országgyűlési képviselő.  A Rákóczi – kriptában velük közösen énekeltük el a Himnuszt.

 

Kassa belvárosában hangulatos kis utcák, kávéházak, sörözők, szép, rendezett park, tisztaság mindenhol. Az Állami Színház szecessziós elemekkel díszített épülete előtti szökőkutat harang- és fényjáték teszi érdekessé.

A főtéren számos épület őrzi egykori nevezetes lakóinak emlékét, többek közt Bocskai István, Batsányi János, Kazinczy Ferenc emléktábláit is láthatjuk.

Egy gyors kávézásra, sütire volt időnk, mert bár elfáradtunk, de vendéglátóink  vártak minket a tónál egy közös sportversenyre.

Érdekes labdajátékok, célbadobás, kötélhúzás várta a szlovák és magyar versenyzőket. Mindenki „bedobta magát” és derekasan küzdött. Közben persze jókat nevettünk, viccelődtünk és persze szurkoltunk a csapatunknak.

 

 

         

Erős koncentráció mindkét részről

Itt dőlt el a verseny: Mindent beleadtunk!

Az esti búcsúvacsorán – ahol a kedvünkért finom gulyáslevest főztek- valamennyi versenyző érmet és ajándékot kapott. Így végül a vidám délutáni játékon, és ezen az utazáson mindenki nyert: új kapcsolatokat, ötleteket, odafigyelést, szeretet, barátságot!

         

 

   

                A győztes kötélhúzó csapat                           

 

Gráczer Irma ESZI igazgató ajándékot ad át a kassai klubvezetőnek

Ildikó Szegedyová társaságában, aki az egész rendezvény motorja és fő szervezője volt.

 

A kirándulás az ESZI (Egyesített Szociális Intézmény) és a XV. kerületi Önkormányzat  anyagi  támogatásával valósul meg.

Az idősek mellett a szakmai látogatáson részt vett Tajti Réka a Polgármesteri Kabinet vezetője, Gráczer Irma az ESZI igazgatója, Katonáné Jordáki Ildikó a Területi gondozás egységvezetője, Jobbágy Mária terápiás munkatárs, a Levendula 60+ program koordinátora, Kató Lászlóné szociális munkatárs, az Aranytopán tánccsoport vezetője, Várszegi Béla tánctanár, Szikra Judit szenior örömtánc oktató, Nyerges Istvánné – gondozó (házi segítségnyújtás), Baranyi Mária Tünde – terápiás munkatárs (nappali ellátás), Nagy Ildikó – gondozó (demens nappali ellátás), Tőkés Ildikó és Farkasné Molnár Katalin önkéntes segítők a Házi Gondozó Szolgálatban.

J.M.
 

 

Ajánlott hírek
Területi gondozás
Alzheimer Café a Pajtás étteremben
1 napja
Szeretettel várunk minden érdeklődőt az Alzheimer Café soron következő előadására, melynek helyszíne: Pajtás Étterem (1157 Budapest, Zsókavár u. 24-26.), időpont: 2019.05.30. (csütörtök) 17-19 óráig
CsGyK
Rólunk írták: fókuszban a nyári diákmunka (Életképek 2019. május 9. 6. old.)
1 hete
Rólunk írták: fókuszban a nyári diákmunka. Diákmunka börzét tartott a MUFTI cikk az ÉLETKÉPEKBEN
FENO
Májusfa állítás
2 hete
Májusfa állítás
FENO
Anyák napja
2 hete
Anyák napja
FENO
Föld napja
3 hete
Föld napja
Facebook
Legfrissebb hírek
Területi gondozás
Alzheimer Café a Pajtás étteremben
1 napja
Szeretettel várunk minden érdeklődőt az Alzheimer Café soron következő előadására, melynek helyszíne: Pajtás Étterem (1157 Budapest, Zsókavár u. 24-26.), időpont: 2019.05.30. (csütörtök) 17-19 óráig
CsGyK
Rólunk írták: fókuszban a nyári diákmunka (Életképek 2019. május 9. 6. old.)
1 hete
Rólunk írták: fókuszban a nyári diákmunka. Diákmunka börzét tartott a MUFTI cikk az ÉLETKÉPEKBEN
Állásajánlatok
Levendula Nagyi
Kapcsolat

Budapest Főváros XV. kerületi Önkormányzat Egyesített Szociális Intézménye

1157 Budapest, Árendás köz 4-6.

Tel./Fax:
06-1/306-3184
06-1/307-6263
06-1/ 271-0209

 E-mail: igazgato@eszixv.hu

 Facebook: facebook.com/eszixv